000645_Terje Rakke - Nordic Life_www.nordnorge.com_Vaagan.jpg

Evy Jansen, Stamsund

Evy er tilflytter til Lofoten og har kjørt buss i øyriket siden 2000. I løpet av den tiden har hun tilegnet seg kunnskaper som en hver turistguide kan misunne, og hun deler mer enn gjerne sine beste tips til hvordan du skal bruke tiden best mulig i Lofoten.

 
Fra vikingemuseet på Borg.  Foto: Terje Rakke www.nordnorge.com

Fra vikingemuseet på Borg.

Foto: Terje Rakke www.nordnorge.com

Hvor skal en typisk passasjer hos deg?

– Mange har tenkt seg på Vikingmuseet på Borg. Det er veldig populært på sommerstid og lett tilgjengelig. Bussen stopper rett utenfor museet, så hvis du er i Svolvær er det enkelt å komme seg både fram og tilbake. Og så er det mange som skal til Kabelvåg. Der har vi Lofotkatedralen og Lofotakvariet som er absolutt som er verdt et besøk.


Hva anbefaler du folk å gjøre når de besøker Lofoten?
– For å oppleve naturen er det utallige fjellturer som kan anbefales. For eksempel kan du lett gå fra Svolvær til Kabelvåg. Det er flere turgrupper som arrangerer turer, men det er enkelt å finne fram på egenhånd. En annen populær tur er å stoppe ved tunnelen før Henningsvær og gå gammelveien over fjellet til den lille fiskelandsbyen.

Mange prater om naturen, men er det noe mer urbant å finne på?
– Det er mye som skjer over hele Lofoten gjennom sommerhalvåret. I Leknes arrangeres det Countryfestival og markeder med tivoli og salgsboder. På Ballstaddagan settes det opp telt og det er dans på kaia. Det bruker å være veldig trivelig.

Mat og drikke er viktig på ferie - hvor er det best?
– Jeg anbefaler folk å ta turen innom Coop på Leknes. Der har de en hel avdeling for lokalmat. Du får tak i både krydder, kjøtt og ost som er produsert i Lofoten, og det smaker aldeles nydelig.

Hva er ditt favorittreisemål i Lofoten?
– Det må være Henningsvær. En sånn plass finner du ikke noe annet sted i verden. Det er så spesielt å gå igjennom de smale gatene og føle på stemningen som er der ute. Gå på galleri Lofotens Hus og se lysbildeshowet som forklarer historien til stedet. Stikk innom Fiskekroken og spis nydelig fiskesuppe. Og så må du ta turen helt over moloen, så finner du den aller beste fotoplassen. Sakrisøy er også en helt fantastisk plass og den er tilgjengelig med buss. Det er et knøttlite sted, men du kan gå på dukkemuseet og besøke bruktbutikken. Blir du sliten og sulten av å vandre rundt, så har de en knallgod fiskeburger der ute.

Foto: Kristian Nashoug / www.lofoten.info

Foto: Kristian Nashoug / www.lofoten.info